Wanneer Cesartherapie?

Veel mensen die bij onze praktijk komen zijn doorverwezen door hun huisarts of specialist, maar dat hoeft niet. Wanneer u denkt dat uw klachten verholpen kunnen worden door een van onze oefentherapeuten, kunt u ook zonder dat u bij de huisarts bent geweest een afspraak maken bij CesarHorst. Onze therapeuten zullen dan in een screening bekijken of Cesartherapie voor u uitkomst kan bieden. 

Hieronder vindt u een greep uit de klachten waarvoor Cesartherapie uitkomst kan bieden.


Hoofdpijn en spanningsklachten

 • Bijna iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Bij de meeste mensen is dit gelukkig van voorbijgaande aard. Er worden verschillende soorten hoofdpijn onderscheiden, waarvan migraine en (spier)spanningshoofdpijn het meest bekend zijn. Hoofdpijn kan in periodes voorkomen of een meer chronisch karakter hebben; (spier)spanningshoofdpijn is met behulp van een oefentherapeut goed te beïnvloeden.
 • Kenmerkend voor (spier)spanningshoofdpijn is een drukkend, beklemd gevoel om het hoofd (strakke band, helm), dat zowel als aan één als aan beide zijden voor kan komen. Vaak gaan deze klachten gepaard met een gespannen gevoel in nek en schouders. Meestal is er geen sprake van misselijkheid en overgevoeligheid voor licht en geluid. Duizeligheid/wazig zien komen wel regelmatig voor.

  Wat doet de oefentherapeut?
  Er worden oefeningen gedaan om de u bewust te maken van het verschil tussen (spier)spanning en ontspanning. Verder wordt er ingegaan op de negatieve invloed van stress op het lichaam en wordt u geleerd lichaamssignalen te herkennen en hoe er het beste op deze gereageerd kan worden. Daarnaast speelt een ongunstige houding een belangrijke rol bij het vormen van (spier)spanningsklachten. De oefentherapeut zal dan ook aandacht besteden aan het corrigeren van een ongunstige houding. Het accent ligt hierbij op de stand van de schouders, nek en hoofd en de strekking van de wervelkolom. Ook besteedt de oefentherapeut aandacht aan spierversterkende oefeningen zodat de gecorrigeerde houding beter vol te houden is. Het is vooral de psychosomatische oefentherapeut die gespecialiseerd is in het behandelen van spanningsklachten.
  Tenslotte zal de oefentherapeut, als u zich de gunstiger houding heeft eigengemaakt, aandacht besteden aan het bewegingspatroon in het dagelijks leven. 

 • Chronische pijn
  Pijn is een natuurlijk beschermingsmechanisme van het lichaam. Acute pijn heeft meestal een
  duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een verwonding of infectie. Na een tijdje rust of behandeling van de
  oorzaak, gaat deze pijn weer over.
  Pijn kan echter ook chronisch worden. We spreken van chronische pijn, wanneer pijnklachten langer
  dan 3 maanden blijven bestaan. Er is dan geen één op één relatie (meer) met het oorspronkelijke
  letsel. Vaak zijn er meerdere redenen waarom de pijn blijft.
  Chronische pijn beïnvloedt - naast het lichamelijke aspect - ook hoe u de kwaliteit van leven ervaart. 
  De pijn gaat als het ware een eigen leven leiden, met gevolgen voor het dagelijks leven. U gaat
  bijvoorbeeld bepaalde bewegingen vermijden uit angst voor de pijn. Of u bijt zich juist door de pijn
  heen, wat bij heftige pijn moeilijk of niet vol te houden is.

  Wat doet de oefentherapeut?
  In de behandeling kijken we wat chronische pijn en de gevolgen daarvan voor u betekenen en op
  welke manier u hiermee anders kunt omgaan. Het uiteindelijke doel is dat u beter kunt
  functioneren en een betere kwaliteit van leven ervaart. Dat u het vertrouwen in uw eigen lichaam
  weer hervindt, zodat u dagelijkse activiteiten weer kunt oppakken.

  U leert hoe pijn precies werkt. Hoe ontstaat pijn en welke factoren hebben invloed op pijn?
  U krijgt informatie over pijn en u leert manieren waarop u zelf invloed kunt hebben op de pijn. Denk
  hierbij aan afleiding zoeken, gedachten over pijn veranderen, ondersteuning vragen en ontspannen. 

  Een gezond evenwicht tussen belasting (dat wat u op een dag doet) en belastbaarheid (dat wat u op
  een dag aankunt) is extra belangrijk. Vaak zien we patronen van overbelasting of onderbelasting. Er
  worden handvatten aangereikt voor een gezonde balans.
  Vanuit een goede balans bouwt u uw conditie of de voor u belangrijke activiteiten verder op.

  Bij een goede balans hoort ook het leren ontspannen en u bewust worden van lichaamssignalen die
  iets zeggen over spanning of ontspanning. Dit helpt u bij het leren voelen van grenzen, (bewuste)
  keuzes maken en beter tegen de pijn kunnen. U wordt zich bewust van de manier waarop u uw
  lichaam gebruikt en hoe u dit kunt veranderen om beter te functioneren. 


 • Ademhalingsklachten
  De ademhaling is een belangrijk onderdeel in het dagelijks bewegen en zo ook in het lichamelijk en geestelijk functioneren. Ademen doen we onbewust. Toch kan er door diverse oorzaken, bijvoorbeeld benauwdheid door allergie, astma, longafwijkingen zoals longemfyseem en hyperventilatie, de ademhaling niet goed verlopen. Het lichaam kan uit balans raken door de negatieve effecten van een verstoring van de ademhaling door (over)spanning of pijnklachten. Symptomen als duizeligheid, hartkloppingen, benauwdheid of moeite met doorademen kunnen optreden. Duurt zo’n situatie te lang dan loopt u het risico in een vicieuze cirkel te belanden waardoor u niet meer optimaal kunt functioneren. Het is erg belangrijk dat u leert een dergelijke situatie te doorbreken en te voorkomen.

  Wat doet de oefentherapeut?
  De oefentherapeut maakt u bewust van uw houding en manier van bewegen in relatie tot, in dit geval, ademhalingsklachten. Samen met de oefentherapeut gaat u op zoek naar de oorzaak van de problemen rondom ademhaling. Door middel van oefeningen en adviezen wordt er gewerkt aan een zo optimaal mogelijke natuurlijke en ontspannen ademhaling. Samen met de oefentherapeut gaat u werken aan het herstel van de balans tussen spanning en ontspanning. De oefentherapeut geeft inzicht in de reactie van het lichaam op factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van ademhalingsklachten. Hierdoor zijn klachten beter te begrijpen en kan er beter op klachten gereageerd worden, zodat ze verminderen of verdwijnen en niet meer terugkeren. De oefentherapeut kijkt naar de persoonlijke omstandigheden en dagelijks leven van de patiënt en past de oefeningen en adviezen hier op aan. Het is vooral de psychosomatische oefentherapeut die gespecialiseerd is in het behandelen van ademhalingsklachten.

 • Rug- en bekkenklachten
  Uit onderzoek blijkt dat negen van de tien volwassenen minstens eenmaal in hun leven rugklachten krijgen. Bij 5 tot 10% van hen wordt een duidelijk aanwijsbare oorzaak gevonden. Echter, bij de overige mensen (90-95%) is de oorzaak niet duidelijk. De lage rugklachten kunnen dan veroorzaakt worden door een verkeerde houding, overbelasting, spanning, een slechte conditie of verkeerd gebruik van de rug.
  Door bijvoorbeeld zwangerschap kunnen er bekkenklachten ontstaan. Er kan pijn ontstaan in het gebied van de lage rug, het stuitje, de liezen, het schaambeen en/of de zijkant van de bovenbenen. Vaak begint de pijn als er (te) lang in de dezelfde houding gezeten is of na (te) zware lichamelijke inspanning. Ook kunnen bewegingen zoals het omdraaien in bed, traplopen, uit de auto stappen of opstaan uit een stoel pijnlijk zijn.

  Wat doet de oefentherapeut?
  De oefentherapeut maakt u bewust van uw houding en manier van bewegen in relatie tot uw klacht(en). Verder geeft een oefentherapeut u inzicht in de reactie die het lichaam kan geven op pijn, (over)belasting en spanningen. Door middel van oefeningen zal de oefentherapeut samen met u werken aan klachtvermindering en het leren voorkomen van de klacht.

 • Arm-, nek- en schouderklachten
  Klachten aan armen, nek en/of schouders komen veel voor. Meestal vormen een verkeerde houding, overbelasting of spanningen een belangrijke oorzaak. Typische arm, nek of schouderklachten kunnen voortkomen uit een verkeerde werkhouding aan een computerwerkplek. Daarnaast zijn er ook sportblessures, zoals een tennisarm, waarvoor u bij een oefentherapeut aan het juiste adres bent. Maar ook kunnen de klachten het gevolg zijn van een afwijking aan de wervelkolom of van een (chronische) aandoening. Nek- en schouderklachten zien we vooral veel bij spanning- en stressgerelateerde klachten. Hiervoor is behandeling bij de psychosomatische oefentherapeut de beste keuze.

  Wat doet de oefentherapeut?
  De oefentherapeut stemt de behandeling af op uw persoonlijke situatie. Dat betekent dat u oefeningen en adviezen krijgt die op maat zijn gesneden op uw dagelijkse activiteiten, thuis en op het werk. Zowel uw werkomgeving (hoogte stoel en bureau), uw thuissituatie (stofzuigen, strijken) als uw hobby’s (sporten, tuinieren, klussen) komen aan de orde. Door de adviezen van uw oefentherapeut toe te passen, leert u om gezonder te bewegen. Zo kunt u weer optimaal functioneren in al uw dagelijkse activiteiten.

 • Heup- knie- en voetklachten
  Klachten aan de gewrichten in de benen kunnen verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden zijn: slijtage, overbelasting, terugkerende sportblessures, verkeerde stand of verkeerd of onvoldoende gebruik van de beenspieren. Een gunstige houding begint vaak met een goede stand van de benen, knieën en voeten ten opzichte van het lichaam. Ook is een goede stand van de heupen en het bekken erg belangrijk voor een optimale houding.

  Wat doet de oefentherapeut?
  De oefentherapeut helpt u om uw benen beter te positioneren ten opzichte van uw lichaam. Ook zal er gelet worden op de manier van lopen zodat knieën en voetgewrichten minder belast worden. De oefentherapeut gaat samen met u aan de slag en door middel van zorgvuldig gekozen oefeningen verbeteren de conditie van uw spieren, de veerkracht en de coördinatie.

 • Houding of bewegingsklachten
  Een afwijkende houding en/of afwijkende bewegingen kunnen veroorzaakt worden door de bouw van uw skelet of door problemen in uw motoriek. Maar ook gewoontes kunnen leiden tot een slechte houding en verkeerde bewegingen. Dit heeft met (aangeleerd) bewegingsgedrag te maken.
  De oefentherapeut is dé aangewezen deskundige op dit gebied. Zij helpt u met het verbeteren van uw houding en uw bewegingen, hierbij wordt rekening gehouden met uw persoonlijke situatie. De oefentherapeut geeft voorlichting, maakt u bewust en leert u uw mogelijkheden om beter te bewegen te gebruiken.

  Wat doet de oefentherapeut?
  De oefentherapeut zal uw houding onder de loep nemen en samen met u gaan werken, door middel van oefeningen, aan een gunstige houding. Er zal onderzocht worden waar ongunstige bewegingspatronen vandaan komen en hoe deze het beste aangepakt kunnen worden. De oefentherapeut houdt hierbij rekening met uw specifieke situatie en uw dagelijkse handelingen en bewegingen. Zo zal er rekening worden gehouden met staande werkzaamheden, maar ook met zittende werkzaamheden en handelingen zoals opstaan, bukken en tillen.

 • Arbeidsgerelateerde klachten
  Arbeidsgerelateerde klachten zijn klachten die het werk negatief beïnvloeden, waardoor iemand zijn werkzaamheden niet of maar gedeeltelijk kan uitvoeren. Arbeidsgerelateerde klachten kunnen ontstaan door het werk, maar bijvoorbeeld ook als gevolg van sport of hobby’s. Daarnaast kan een (chronische) aandoening een rol spelen. Bekende voorbeelden van arbeidsgerelateerde klachten zijn lage rugklachten en RSI.

  Wat doet de oefentherapeut?
  Een oefentherapeut maakt u bewust van uw houding en manier van bewegen in relatie tot uw klachten. Ook geeft een oefentherapeut u inzicht in de reactie van uw lichaam op pijn, (over)belasting en spanningen. Een oefentherapeut gaat samen met u op zoek naar de oorzaak van uw klachten. Bij arbeidsgerelateerde klachten zal de oefentherapeut ook heel specifiek samen met u kijken naar uw werksituatie en werkplek. De oefentherapeut zal ook voorlichting en advies geven over de inrichting of aanpassing van uw werkplek en, indien nodig, het gebruik van hulpmiddelen.
  Een oefentherapeut kan u, na een periode van ziekte of arbeidsongeschiktheid, begeleiden en ondersteunen bij de terugkeer naar uw werkplek. Tijdens deze ondersteuning of behandelingsperiode helpt de oefentherapeut u om uw houding en bewegingsgewoontes, en tevens uw werkgewoontes, te verbeteren. Daardoor herstelt u de balans tussen belasting en belastbaarheid.

 • Slaapproblemen

 • Chronische aandoeningen
  Mensen met een chronische aandoening, zoals scoliose, COPD, de ziekte van Bechterew, Reumatoïde Artritis, osteoporose, artrose,  hebben baat bij behandeling door een oefentherapeut. Chronische aandoeningen kunnen een sterk effect hebben op de kwaliteit van leven en op de kwaliteit van bewegen. Een oefentherapeut kan hier in helpen door u oefeningen aan te reiken waardoor klachten verminderen.

  Wat doet de oefentherapeut?
  Als specialist in bewegen heeft de oefentherapeut voldoende kennis in huis om iemand met een chronische aandoening oefeningen aan te bieden waardoor klachten verminderen. Dagelijkse handelingen, zoals zitten, liggen, (op)staan, lopen en tillen worden vaak belemmerd door een chronische aandoening. De oefeningen van de oefentherapeut kunnen verlichting bieden in het dagelijks leven.